• 021-91082100 داخلی 3052
  • خیابان کارگر شمالی، پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، طبقه سوم، واحد ۳۰۱

تنش زدایی ارتعاشی چیست

تنش زدایی ارتعاشی معادل Vibratory Stress Relief (VSR)  می باشد، برای معرفی این موضوع لازم است تا ابتدا مقدماتی بیان شود تا بتوان مفهوم و چایگاه تنش زدایی ارتعاشی را درک کرد.

تنش پسماند

تنش پسماند(residual stress) تنشی است که قطعه در حالت بدون بار خارجی، در خود دارد که معمولاً در فرایند ساخت به وجود می‌آید. تغییرات حرارتی و بارگذاری‌های زیاد در حین جوش‌کاری، ریخته‌گری، فورج، ماشین‌کاری و دیگر روش‌های ساخت، منجر به ایجاد تنش پسماند می‌شود.

تنش پسماند موجود در قطعه

تنش زدایی ارتعاشی یا VSR

در همه روش‌های ذکرشده، تنش زدایی به‌ وسیله اعمال تغییرشکل میکروپلاستیک انجام می‌شود. در روش تنش زدایی حرارتی، به علت افزایش دما در قطعه، سطح منحنی تنش-کرنش کاهش می‌یابد و تنش پسماند موجود در قطعه باعث ایجاد تغییر مکان‌های میکروپلاستیک می‌شود. در روش تنش زدایی ارتعاشی، به وسیله لرزاننده یا ویبراتور، تنش مکانیکی به قطعه وارد می‌شود و جمع‌شدن آن با تنش پسماند باعث تغییرشکل‌های میکروپلاستیک شده و قطعه تنش زدایی می‌شود. بنابراین، در تنش زدایی حرارتی، سطح نمودار تنش-کرنش پایین می‌آید و در تنش زدایی ارتعاشی، سطح تنش افزایش می‌یابد.

عملیات تنش زدایی ارتعاشی

میزان تنش، با دامنه ارتعاش، متناسب است. با تحریک در فرکانس‌های طبیعی قطعه، می‌توان با کم‌ترین مصرف انرژی، بیشترین دامنه ارتعاش را تأمین کرد. بنابراین، معمولاً، فرکانس ارتعاش لرزاننده، نزدیک به تشدید، انتخاب می‌شود.

روش تنش زدایی ارتعاشی، در دهه ۵۰ میلادی، در آمریکا، ابداع شد و به علت محاسن آن، به اروپا و آسیا گسترش یافت. برای نمونه، یکی از مراکز تنش زدایی در آمریکا تعداد ۳۵۰ دستگاه تنش زدایی ارتعاشی در اختیار دارد. کشور چین نیز با توجه به این که در زمینه ریخته‌گری در جهان پیشرو است، در این زمینه، پژوهش‌های زیادی کرده است و در این کشور، این روش بسیار رایج است.

تنش زدایی ارتعاشی بر روی بلوک سیلندر لوکوموتیو

مزایای تنش زدایی ارتعاشی نسبت به روش‌های دیگر

  • برای مواد و سازه های متنوعی می‌تواند استفاده شود؛
  • به لحاظ ابعاد و اندازه، محدودیت زیادی ندارد؛ (از ۱۰ کیلوگرم تا ۱۰۰ تن)
  • باعث تأثیرهای نامطلوب بر خواص متالورژیکی مواد نمی‌شود و تأثیری بر خواص مواد از قبیل مقاومت سایشی، سختی و تنش تسلیم، ندارد؛
  • باعث از بین رفتن و تخریب پوشش قطعات نمی‌شود؛
  • نسبت به روش‌های دیگر، بسیار سریع‌تر است و باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود؛
  • دستگاه‌های آن قابل حمل است و با توجه به این که فرایند تنش زدایی در محل کارفرما انجام می‌شود، در هزینه‌های حمل و نقل صرفه‌جویی می‌شود؛
  • مصرف انرژی و آلودگی محیطی کم‌تری دارد؛
  • هزینه مالی آن نسبت به تنش زدایی حرارتی، کم‌تر است؛

در این روش، تغییرات نامطلوب روی لایه‌های بیرونی قطعات از قبیل اکسیدشدگی، اتفاق نمی‌افتد.

محدودیت‌های تنش زدایی ارتعاشی

جهت انجام عملیات تنش زدایی ارتعاشی از یک نرم افزار به نام Vsrium استفاده می شود که در شرکت دانش بنیان فناوری ارتعاشات مدرس توسعه یافته است. در شکل 5 نمونه ای از گرافهای خروجی این نرم افزار که نشان دهنده موفقیت عملیات تنش زدایی می باشد، دیده می شود.

خروجی نرم افزار Vsrium در عملیات موفق تنش زدایی ارتعاشی

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به سایت تخصصی VSR.ir مراجعه فرمایید.

ارتباط با ما


https://vibromodares.com/wp-content/uploads/2020/10/0_.png

شماره تماس

021-91082100 داخلی 3052

آدرس

تهران، خیابان کارگر شمالی، پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، طبقه سوم، واحد ۳۰۱

پست الکترونیک

vibromodares@gmail.com

info@vibromodares.com